Je vůbec možné přijít v dnešní době s něčím opravdu originálním? Odpověď je samozřejmě kladná a důkazem může být i karlínské Parlor café – zmrzlinová sandwichárna, první svého druhu v České republice. Za konceptem stojí Lukáš Prokop, který na své inspirativní cestě napříč Spojenými státy narazil na tento druh zmrzlinové sladkosti. Nápad ho tak nadchl, že se po příjezdu do Prahy obrátil na svou kamarádku, guru v oblasti pečení, Michaelu Odstrčilovou. Rozhodli se spolu upéct Parlor Café – bylo na světě do roka a do dne.
Pokud se rádi vyhříváte na sluníčku, není problém se uvelebit před kavárnou, pohodlné sezení vám nabídne lavička s naducanými polštářky.
Shodou okolností se dostali k opuštěnému prostoru v Křižíkově ulici v pražském Karlíně, který si pronajali a pustili se do náročné přestavby. „Hledali jsme zajímavý prostor v širším centru, který bude mít genius loci a narazili jsme na tento, i když byl v dost zbědovaném stavu,“ popisuje Lukáš Prokop.
Důraz na detaily je kladen v každém kousku Parloru, od něžného vzoru na zdech přes neonový nápis nad barem až po oblečení obsluhy.
Obloukovitý průchod a kachličkovou podlahu můžete nalézt i v současné realizaci.
Na základě předchozí kladné zkušenosti s rekonstrukcí vlastního bydlení se budoucí majitelé Parloru rozhodli pro architektku a designérku Lenku Míkovou, která si ke spolupráci na realizaci přizvala kolegyně z oboru – Markétu Bromovou a Kláru Šumovou. „Rozhodly jsme se postavit náš koncept na nenákladné, ale vizuálně působivé práci s výmalbou. Dekor z nepravidelných teček připomíná tvarem logo a hlavní produkt Parloru: sandwiche z cookies a zmrzliny. Množení teček odpovídá pestré škále nabídky, pastelová barevnost evokuje různé příchutě zmrzliny a sušenek,“ popisuje koncept architektka Markéta Bromová.
„Hned na první pohled jsme se zamilovali do nápadu zavěšených pokojových kytek, se kterým přišly naše architektky. Celý interiér pak sjednocují puntíky na zdech v různych barvách a velikostech od designérky Kláry Šůmové, která mimo jiné navrhla i originální měděná a závěsná svítidla,“ popisuje interiér Lukáš Prokop.
Autorkou loga i kresleného menu je grafička Anna Balounová.
Prostor je rozdělen na dvě části, které spolu tvoří jeden celek. „Každá část má svou vlastní barevnost, princip a velikost tečkového dekoru, vždy v souvislosti s využitím konkrétního prostoru. Místnosti jsou navzájem propojené obloukovými průchody, díky čemuž vznikají nečekané průhledy i kombinace jednotlivých barev,“ říká Markéta Bromová.
První částí je bar, působící čistým až sterilním dojmem. Tomu odpovídá i výběr materiálů, osvětlení i barvy na zdech – vše je laděno do stupnice odstínů od bílé po světle modré tóny. Pocit chladu a ledu umocňuje také světle podsvícený bar.
Druhá část naopak působí útulně až domácky díky dlážděné podlaze v kombinaci s převážně dřevěným nábytkem a barevným kobercem. Na první pohled pohodlná retro křesílka přímo vybízejí návštěvníky k uvelebení se do jednoho z nich a zaboření do sladkých pochoutek.
Příjemnou atmosféru dotváří stylová hudba, která se line z dalšího retro kousku – rádia Marshall.
Vysoké stropy a velkorysý prostor dovolil designérkám ozvláštnit strop sbírkou popínavých a plazivých pokojových rostlin. „Většina nábytku v interiéru pak pochází z našich soukromých zásob, které jsme pro tento účel už dlouho shromažďovali, často pochází od našich vlastních babiček, tím pádem má pro nás prostor další přidanou hodnotu,“ popisuje vybavení Lukáš Prokop.
Jako taková malá domácí džungle působí rostliny zavěšené ze stropu. Jejich původ je skutečně různorodý, konala se totiž sbírka. Většina rostlin pochází od fanoušků, kteří je kavárně věnovali, od babiček. Případně se jedná o květiny, které sousedi odkládají na chodbu, protože už na ně doma není místo, ale je jim je líto vyhodit.
Pohlédněte vzhůru – drobné osvětlení, vysoké stropy a tečky totiž evokují noční oblohu.
Tečkovaného dekoru se na toaletách již nedočkáte, sází totiž na jemný nepravidelný „drážkovitý“ vzor.
A co to ta parlorka vůbec je? Přezdívá se jí „zmrzlinový sandwich“ a základem je kvalitní zmrzlina vložená do dvou cookies, navrch patří ještě tekutá tečka v podobě kvalitní polevy.
„Zákazníci si mohou poskládat parlorky podle své chuti. V nabídce máme 8 různých příchutí cookies, 12 druhů zmrzlin a 8 toppingů. To je více než 6000 různých chuťových kombinací, takže je stále co objevovat,“ popisují opravdu širokou nabídku majitelé.
Vyhlášenou příchutí parlorek je slaná arašídová zmrzlina se sušenkou Earl grey.
Cookies se v Parloru přímo pečou, takže se lákavá vůně čerstvých dobrot stále line celým prostorem. Za vynikající zmrzlinou pak stojí zmrzlinář z Créme de la Créme.
Ke skvělým parlorkám si zákazníci mohou dát všemožné teplé i studené nápoje, od kávy z různých pražíren a lahodné horké čokolády až po víno či míchané drinky ve večerních hodinách, kdy se kavárna mění v živé místo, které v této části města jednoduše chybělo.
Je libo parlorku na doma?
Momentálním „house coffee" Parloru je Honduras Marcala ULUMA BIO z pražské pražírny Coffee Source. V nabídce je i káva z brněnské pražírny Rusty Nails, ze které se dělá speciální káva ice filter (batch brew).
Specialitou místního podniku je parlorka politá olivovým olejem, i přes netradiční kombinaci jde jednoznačně o gurmánský zážitek.
Nestíháte se přes den stavit na parlorku? Odměňte se vyhlášeným drinkem „knock off drink” po náročném dni v práci. Velmi oblíbený je především gin&tonic, který je možné poskládat dle libosti stejně jako parlorku. Na výběr máte neuvěřitelných 12 ginů a 8 typů toniců. O další pestré kombinace se postará variace dalších přísad, díky kterým tento osvěžující drink jen tak neomrzí.
Parlor slaví jednoznačný úspěch svou originalitou i lokalitou, a proto nás zajímá, jaké jsou plány do budoucna. „Rádi bychom brzy otevřeli další Parlor, ale tentokrát by se jednalo o menší take away prostor, umístěný v nějaké rušnější lokalitě v centru, v nějakém office centru či shopping mallu, další možností je samozřejmě propojení v rámci franchisové smlouvy. V současné době se chceme však primárně věnovat zlepšování naší nabídky i služeb," nastiňuje velkolepé plány do budoucna Lukáš Prokop.
Parlor se rozhodl vyvézt parlorky do světa. Jak jinak než stylovou přepravou, kterou zajišťuje zebrovaný Ice Cream Van jménem Cookie.
Historie zmrzlinových sandwichů se začala odvíjet již před dávnou dobou – vzpomeňme například na oblíbenou ruskou zmrzlinu, na které mnoho z nás vyrůstalo. Zkuste ochutnat její mladší variaci: zastavte se při procházce Karlínem na parlorku, uvelebte se do jednoho z pohodlných křesílek a vychutnejte si svou vlastní kombinaci chutí. Zaručeně vás příjemně překvapí.
Parlor Café, design Markéta Bromová, Lenka Míková a Klára Šumová
Křižíkova 37, Praha 8
Jaký je Váš názor?
Související články
Přidejte se k Insidecor komunitě...
Insidecor
Insidecor na Instagramu