Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

U vodní nádrže Džbán v rezervaci Divoká Šárka se schovává restaurace Grazing Daysi, která téměř splývá s okolní přírodou: jak svým menu, tak designovým řešením.

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

Interiér koresponduje nejen s tamním prostředím, ale i s konceptem restaurace. V Grazing Daysi se vaří dle ájurvédských principů – zásad indické domácí kuchyně, jejímž základem je zdravá a vyvážená strava.

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

Ochutnat zde můžete vegetariánské a veganské pokrmy, které se připravují převážně z biosurovin. Na přírodu mysleli v Grazing Daysi i při realizaci interiéru: dominuje mu dřevo a ekomateriály. Dokonce i jídelní lístek a prostírání jsou vyrobena z recyklovaného papíru.

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

Autorkou designu nábytku a většiny doplňků je Alexandra Dýcková. Nápady poté zhmotnil truhlář Emil Pitelka. „Záměrem bylo vytvořit atmosféru vzdušnosti, hravosti, pohodlí a jednoduchosti,“ říká tým Grazing Daysi. V každé místnosti se díky takovému řešení našel koutek, který slouží jako útočiště pro děti. Malí hosté ocení i přilehlé hřiště.

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

Celý interiér stojí na stylu brut (fr. surový), jenž dává vyniknout původním texturám materiálů a zakládá si na ležérní nedbalosti. Nedílnou částí restaurace je nábytek z palet, dřevěné bedýnky a židle natřené na bílo. Posezení v Grazing Daysi je speciálním zážitkem. V čem?

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

„Všechny židle jsou darované, každá od někoho jiného a všechny mají osobitý příběh. Pocházejí snad ze všech koutů republiky a máme i jednu z 19. století. Dostali jsme je od přátel a příznivců restaurace v rámci akce Židle pro Grazing Daysi. Každý dárce má u nás slevu na konzumaci a nápoj zdarma, kdykoliv přijde navštívit svou židli,“ vysvětluje tým restaurace. Všechny čtyřnohé dárky pak truhlář obrousil a oděl do bílého kabátu.

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

Ikonickou tapetu, logo, ekologické jídelní lístky a prostírání navrhl Petr Cabalka ze studia Anymade, které mimo jiné spolupracovalo s kinem BIO OKO či obchodem Basmatee.

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

Bar / restaurace / café - Grazing Daysi: Šetrně k přírodě i žaludku

První návštěvníci se na židle s příběhem usadí opět v květnu. Grazing Daysi je totiž vyloženě letní restaurace. Její otevřený prostor lze nejlépe vychutnat ve slunných teplých dnech, kdy je ideální návštěvu spojit třeba s koupáním na Džbánu či procházkou Šáreckým údolím.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Zdroj: Grazing Daysi

Publikováno: 02.02.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...