Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava jako zákusek

Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

 

V centru Prahy najdete místo, kde se setkává dobré jídlo, umění a design. Jmenuje se Bistro No. 19 a jeho zakladatelka Kristina Netíková nám vyprávěla, jak nápad vznikl a co vše v zajímavém prostoru najdeme.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Pro zrod bistra byly dvě zásadní okolnosti: po přestěhování ateliéru mého muže, architekta Rudolfa Netíka,  se nám uvolnil nebytový prostor a především jsem věděla o skvělém kuchaři a restauratérovi, o svém tatínkovi. Naše bistro je skutečným rodinným podnikem v tom nejlepším smyslu slova," vypráví Kristina.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Původně mělo bistro jen jednu místnost o 17 metrech čtverečních plus zázemí, později se k ní připojila i vedlejší místnost, kde se dříve nacházel ateliér. Rozšíření kapacity dalo vzniknout novému konceptu: bistru, které je protkané designem.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Držák na časopisy s nápisem Magazines vytvořil Rudolf Netík pro Designblok 2012.

Prostor bistra je charakterizován duchem architektonického ateliéru. Interiér tvoří prototypy architekta Netíka, doplněné o jeho sbírku designových židlí.  Dát kávu si tak můžete například u křížových stolů Cross, kterými je zároveň inspirováno logo bistra, a sednete si třeba na židle Prouvé či známé Panton Chairs od firmy Vitra.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Posadíte se i na židle AXA, které Rudolf Netík navrhl pro firmu Kovonax. Byly prezentovány na posledním Designbloku a vystaveny budou i na Salone del Mobile v Miláně. Prostor se neustále proměňuje a přizpůsobuje událostem, které jsou samostatnou kapitolou života v bistru.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Specifikum bistra představuje prodej produktů designéra Jiřího Pelcla, výborného přítele Rudolfa Netíka. Zatímco jazyku udělá radost denní menu, oči si smlsnou třeba na sérií sklenic Vicenza a dalších proslulých produktech jednoho z nejznámějších tuzemských designérů. „Jeho produkty lze často koupit jen roztroušeně: buď se prodává sklo, nebo porcelán. Chtěli jsme vytvořit průřez jeho tvorbou,“ říká Kristina. Na nádobí od Jiřího Pelcla v bistru servírují také jídlo a pití.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Police v bistru jsou plné produktů Jiřího Pelcla. Kristina má osobně nejraději jeho karafy a skleničky.

„K designu se tak dostanou i lidé, kteří přišli primárně na jídlo. Do klasického showroomu oproti tomu přichází lidé s jasnou představou o tom, co chtějí koupit. Baví nás konfrontace a reakce lidí,“ vysvětluje Kristina.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Designem ale dění v podniku nekončí. Ve spolupráci s galerií Dvorak Sec Contemporary a kurátorem Edmundem Čučkou se v bistru pravidelně konají výstavy. Hosté se mohli podívat mimo jiné na práci Vladimíra Skrepla či Petra Písaříka. V současnosti visí v bistru houby od Michala Gabriela a u jednoho stolu se můžete posadit na židli z jeho produkce.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Houby Michala Gabriela v současnosti zdobí stěny bistra, posadit se můžete i na židli s jeho rukopisem.

ZÁSTĚRA JAKO RODINNÝ POKLAD

Každý detail je pro nás důležitý a dlouho jsme hledali  pro personál zajímavé zástěry. Tak mě napadlo nás, že vyzveme vybrané  české návrháře, aby nám je navrhli. Oslovila jsem Lucii Pavláskovou a spolu s ní jsme vytvořily projekt Zástěrka." říká majitelka bistra. 

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Zatím vzniklo 12 zástěr mimo jiné od značky Leeda, návrháře Jakuba Polanky a Olo Křížové či Denisy Nové nebo Moniky Drápalové. Limitované kolekce zástěr jsou ke koupi přímo v bistru nebo přes webové stránky projektu. Všechny dostanete za jednotnou cenu 1900 korun.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Letos jsme v rámci jarního Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend zahájili novou koncepci projektu: ZÁSTĚRKA&ŠPERK, kdy oslovujeme šperkaře, aby realizovali svou představu o současné podobě zástěry. Chápeme zástěru jako případný šperk či rodinné stříbro," doplňuje Kristina. K dispozici jsou zatím šperkařské zástěry od dua Blueberries a od Nastassii Aleinikavy.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Kristina vystudovala hispanistiku na Univerzitě Karlově a zároveň účinkovala v tuzemských i zahraničních filmech a divadelních představeních. K designu se prý dostala přes manžela. „Soužití s architektem vás v tomto směru v pozitivním smyslu slova poznamená,“ říká. Její snahu o vytvoření místa, kde se snoubí gastronomie a design, ocenila i porota soutěže Czech Grand Design, když podnik nominovala na Obchod roku 2014. Bistro nominaci sice neproměnilo, ale přesto pro něj měla velký význam. „Povzbuzuje nás k další práci. Plánujeme další projekty, například kuchařku,“ říká Kristina.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Během posledního Designbloku  připravil Rudolf Netík pro bistro instalaci s židlí AXA a pro tuto příležitost odstranil všechny stoly v bistru. Nahradily je dřevěné špalky. Bílé svítidlo vzniklo pro kavárnu a knihovnu Veletržního paláce. Většinu produktů (třeba specifické křížové stoly), které navrhl Rudolf Netík, lze zakoupit přímo u něj v ateliéru. Nachází se přímo nad bistrem.

Bar / restaurace / café - Bistro No. 19: Designové produkty jako předkrm, výstava  jako zákusek

Nejen nás baví pestrost, kterou se Kristině Netíkové a lidem kolem ní podařilo vytvořit na relativně malém prostoru. Do Bistra No. 19 můžete přijít za dobrým jídlem, kávou, skleničkou vína, designem či výstavou. A nebo za vším. Jedno je jisté: nudit se tu nebudete.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor, archiv Bistra No. 19

Publikováno: 08.05.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...