Ať je léto, nebo zima, v dejvickém Bistru à Table to žije. Střídají se tu nejen desítky hostů, ale také sezónní drobné doplňky v interiéru. O vzhled bistra, které navrhl ateliér MMM-architekti, se pečlivě stará spolumajitelka podniku a interiérová designérka Petra Davídková. Pojďme se na místo zasvěcené francouzské gastronomii podívat blíže.
V suterénním prostoru jednoho z činžovních domů se dříve nacházelo kadeřnictví. „Bydlíme hned naproti a téměř rok jsme hledali vhodné místo v Dejvicích, kde bychom si mohli otevřít bistro,“ vypráví paní Davídková, která se do podnikání pustila se svým partnerem a zároveň šéfkuchařem bistra Jean-Charlesem Bergerem. Když provoz kadeřnictví skončil, neváhali a investovali do prostoru, na který každý den koukali z okna.
Interiér bistra navrhla Klára Makovcová a Pavlína Macháčková z ateliéru MMM-architekti. Architektky mimo jiné probouraly zdi, které dříve dělily suterén na několik malých komůrek, a odstranily sádrokarton.
Návrh bistra podle ateliéru MMM-architekti. Vizualizace vytvořil Adam Wlazel.
Výsledná podoba podniku.
TA PRAVÁ FRANCIE
„Chtěli jsme vytvořit prostor, který bude Francii odrážet ve více prvcích než jen snítkách levandule,“ vysvětluje paní Davídková a dodává: „U nás je navíc francouzská kuchyně často spojována s luxusními restauracemi. My však nechtěli vytvořit škrobený podnik, ale skutečné bistro po francouzsku – tedy malou příjemnou restauraci s uvolněnou atmosférou.“ Přála si vytvořit takové místo, v němž by jí samotné bylo dobře.
O barevném ladění bistra měla paní Davídková jasno od začátku. „Černá, bílá, kov a dřevo je odjakživa má oblíbená kombinace. Milujeme útulná francouzská bistra, ale i syrovější prostory. Interiér jsme chtěli pojmout současně i tradičně, aby z něj byla Francie cítit, ale nijak prvoplánově. Také jsme byli limitováni financemi, jelikož rekonstrukce základních technických řešení byla rozsáhlejší než bychom si přáli. Prostor se svými klenutými stropy a polosuterénním umístěním nabízel již v podstatě vše potřebné, takže stačilo jen podpořit ducha místa a propojit ho s našimi potřebami, představou a energií,“ říká.
Na francouzská bistra odkazuje například na míru vyrobená lavice potažená černou kůží s prošíváním a knoflíky. Na zakázku vznikla naprostá většina nábytku, kterou navrhl již zmiňovaný ateliér MMM, od jednoduchých bistro stolků přes kazetový bar po druhou černou lavici u okna. Židle ve stylu retro jsou potom z produkce firmy TON. Velká tovární světla pocházejí stejně jako menší nádražní lampy z antiku a žárovky edisonky, jež vytvářejí nad stolky příjemnou intimní atmosféru, jsou dovezené z Číny. Černé sudy přímo naznačují, že si zde přijdou na své i milovníci vína – pocházejí totiž přímo od vinařství, které své produkty bistru dodává.
Francie je zastoupena rovněž v ilustracích v zadní místnosti , jejichž autorem je Jan Vajda alias Antimultivitamin. „Vymysleli jsme si tematiku pro kresby, Jean-Charles k nim doplnil francouzské hlášky a Jan Vajda potom obrázky promítal na zeď a obkresloval je speciálními fixami celý víkend. My se o něj starali, vařili jsme a povídali si. Dodnes je naším častým hostem a dokonce v blízké době bude také autorem dalších ilustrací pro naše bistro, konkrétně třeba pro dárkové vouchery,“ říká paní Davídková.
ČERSTVOST NADE VŠE
Za interiérem nepokulhává ani menu bistra. Rodilý Pařížan Jean-Charles Berger se už od dětství pohyboval mezi špičkovou gastronomií, mimo jiné třeba v hotelu Ritz. Jeho strýc je totiž jeden z předních kuchařů ve Francii, a tak pana Bergera zasvětil do špičkového kulinářského umění.
Gastronomie byla pro Jeana-Charlese nejdříve jen velkým koníčkem. Vystudoval matematiku a poté hodně cestoval. Po příjezdu do České republiky, tedy asi před osmi lety, se jí však začal věnovat profesionálně. Dnes si prý velice rád dopřeje trochu nostalgie a vaří tradiční francouzské pokrmy, které miloval ve svém mládí a jež zná každý Francouz. Zároveň některé tyto pokrmy ale ve francouzských velkoměstech na jídelníčku dnes již téměř nenajdete: například blanquette de veau, petit salé aux lentilles, confit de canard či rillette.
Bistro si zakládá na čerstvosti všech nabízených potravin. „Nechceme dělat jídlo s kompromisy, proto nabízíme omezený počet pokrmů, které jsme schopni v podmínkách naší nevelké kuchyně kvalitně připravit,“ říkají majitelé. Potraviny lokálního charakteru kombinují s dovezenými francouzskými specialitami, a to od kachních jater po kaštany. Bistro se navíc pravidelně zapojuje do sousedských akcí, které v Dejvicích probíhají – naposledy své dobroty nabídlo na akci Zažít město jinak.
V blízké budoucnosti by se majitelé rádi více věnovali tematickým gastronomickým večerům, v té vzdálenější pak přemýšlí o otevření další pobočky bistra. Motivují je totiž nové výzvy i pozitivní odezvy místních obyvatel a pražské francouzské komunity. „Lidé si k bistru našli cestu dříve, než jsme doufali. Máme z toho obrovskou radost a samozřejmě je to pro nás také velký závazek, nechceme je zklamat,“ uzavírají.
Kouzlo podniku si můžete sami přijít vyzkoušet třeba již v sobotu 17. října, kdy se tu koná degustace burgundských vín. Představit je přijdou z Francie zástupci rodiny majitelů vinařství. Také budete moci ochutnat něco ze speciálního menu připraveného právě pro tento večer. Podávat se budou třeba žabí stehýnka nebo kančí ragú na červeném víně. À bientôt au Bistro à Table!
Jaký je Váš názor?
Související články
Přidejte se k Insidecor komunitě...
Insidecor
Insidecor na Instagramu